24.3.08

Kuidas muuta ebaõnnestunud süsteemi ?

Demokraatia on suhteliselt vana mõiste. Selle "avastamine" kirjutatakse vanade kreeklaste arvele. Mida aga paljud demokraatia apologeedid unustavad on see, et juba selle valitsemisevormi loojad viskasid selle kontseptsiooni ajaloo prügikasti. Probleemiks oli süsteemi "ärakasutamise" võimalus ehk siis selle süsteemi võib usurpeerida klikk kes on piisavalt varjatud ning oskab mängida inimeste hingekeeltel.
Selleks võib olla ükskõik kes, etniline grupp, ideeline liikumine või usuline liikumine. Erinevad vandenõu teoreetikud on välja pakkunud nii vabamüürlasi, illuminaate, suur korporatsioone kui ka juute - rääkimata reptiloididest ja bolševikest - "take You pick" ehk vali oma soosik nagu teravmeelitsejad aasivad.

Kuid unustame kõik need variandid ning vaatame milles siis on probleem. Olenemata SINU soosikust kes on võimu kardinate taga ja sikutab poliitikute nööre on faktid karmid - poliitikud ignoreerivad kapitaalselt rahva huve ning kui teatud elanikonna kihid rikastuvad ja saavad hüvesi siis rahva ENAMUS on siiski jäetud virelema ning marineerima ebaõigluses. Näiteid vast ei pea tooma arvan ma.

Erinevad poliitilised jõud on pakkunud välja oma lahendusi. Alates Stalinist, Leninist minnes Hitleri juurde ja ei tasu ka unustada teisi poliitilisi suurkujusi. Milles on olnud nende ebaõnnestumise peamised põhjused ? Minu arvates selles, et pole suudetud näha vajadust muuta süsteemi PÕHIMÕTET ja on piirdutud ainult kosmeetiliste muudatustega. Lisaks sellele leiti, et rahvas on loll, harimatu ja manipuleeritav ning otsustati loobuda tema "teenetest" üldse. Kuigi ma pole usklik ning olen kahtleval seisukohal nii personifitseeritud Jumala ja ka Darwini seisukohalt olen leidnud religioonist siiski mõned huvitavad seisukohad ja aksioomid mida kasutada. Esimene oleks paljudele tuttav ütlus - VOX POPULI - VOX DEUS (klassikaliselt - rahva hääl on jumala hääl, kuid ka rahva hääles kõlab jumala hääl), teine aga üks ütlus mida omistatakse Jeesusele ja kõlab umbes nii - Jumal on meis kõigis - meie kõik oleme Jumal.
Järeldus on siit selline - kuigi üksikult oleme me lollid, lakkekrantsid, abielurikkujad, perverdid, värdjad ja mida kõike veel (kui mind ei usu vaata peeglisse ja mõtle sügavalt järele - nohh okey okey - mõni rohkem mõni vähem) siis koos me oleme INIMKOND ehk JUMAL. Kui me suudame tegutseda KOOS ei ole midagi millest me jagu ei saaks ja mida meie ei suudaks. Seega on vaid vaja leida moodus ENAMUSE hääle kuulamiseks ja seda selliselt, et neid kes räägivad meie eest ei oleks võimalik korrumpeerida ja seda mitmel erineval põhjusel. Seega - küsimus seisab - kas on võimalik luua süsteem mis ei lase inimesi võimule ning eristab TEGELIKULT kaks erinevat süsteemi mis meil hetkel on nii tihedalt läbi põimunud, et on tihti eristamatud - täidesaatev võim ja seadustloov võim.

Esiteks ütleks, et ma ei arva, et minu pakutud süsteem lahendab KÕIK probleemid - selleks on neid liiga palju. Kuid arvan, et vähemalt ühele probleemile leiaks lahenduse - võimude ja rahva lõhestatusele.

EVs AD2008 EI OLE DEMOKRAATIA vaid PARTOKRAATIA kuhu otsa sobiks ka veel sõna fašism mõningate reservatsioonidega. Suvaline partei juht sisuliselt määrab ära kes saab istuda Riigikogus (valimine käib PARTEI nimekirjadega kui ma õieti mäletan - onju) ja samas ka kes on Valitsuses.

Siin tahaks lugeja tähelepanu juhtida ühele detailile - nimelt VÕIMULE. Paljud poliitikud armastavad rääkida sellest, et "kui meie võimule pääseme siis alles me teeme" - MIS KURAT ??? Keegi pole teid VÕIMULE lasknud ega ei lase ka kunagi. Imperaatoril on VÕIM, Diktaatoril on VÕIM, Jumalal on VÕIM - teie olete kutsutud rahvast TEENIMA. Vastavalt Põhiseadusele on Eestis kõrgeima riigivõimu kandjaks RAHVAS - mitte poliitikud. Seega kuidas me lahendame probleemi ?

Samuti ajab "harja punaseks" iga poliitikuhakatise prääksumine VÕIMUST kuhu teda oleks nagu pandud rahva poolt. Saage üle - see mille te saite EI OLE VÕIM - vaid KOHUSTUS esindada rahvast. Vastavalt Põhiseadusele oli, on ja jääb võim RAHVALE. Poliitikud ESINDAVAD rahvast ja mingit VÕIMU neil ei ole. Parafraseerides ühte vana ütlust sain sellise lause: "Kuuldes poliitikut rääkimas TEMA võimust kisub mu kätt automaatselt kabuuri suunas"

Lisaks sellele on aga jäänud mulle siiani arusaamatuks kuhu kadus Põhiseaduses määratud VÕIMUDE LAHUSUSE printsiip ??? Riigikogu on SEADUSANDLIK võim ja valitsus TÄITEV võim. Seega on meil tegemist KAHE ERINEVA võimu segmendiga, kuid paradoks seisneb ju selles, et ÜKS ja SAMA partei boss määrab ju "OMAD" inimesed mõlemasse kohta !!! Jällegi - kus on võimude lahusese printsiip kadunud ?


Laias laastus on maailmas (ka Eestis) 3 kihti elanikke - lapsed, tööealised ja pensionärid. Lastel me pikemalt ei peatu - nemad on nunnud ja toredad ning INIMESE seeme ehk temast alles tuleb midagi. Tööealised elanikond on kõige kirjum. See on NII kirju, et võtab silme ees virvendama ja seega peatume sellel ainutl korraks. Nimelt tahavad hetkel "tüüri jures olevad võimurid" tuua Eestisse kõvasti immigrante kes siis teeksid meie eest töö ära - vabandused on idootlikud ning muude Euroopa riikide kogemus näitab, et nesit on pikemas perspektiivis rohkem kahju kui kasu. Seega peame leidma "sisemisi" ressursse. Mina näen selles osas päris kopsakat poliitikute ja muude taoliste tühikargajate armeed.

Teeme lühidalt. Saadame laiali Riigikogu ja MÄÄRAME uue. Uude Riigikokku ei pääse enam mitte valimiste alusel aga LOTERII alusel KÕIK pensinärid kes on selleks soovi avaldanud ning läbinud elementaarse arstliku kontrolli. Tähtajaks piisaks 3 aastaks, kuid ei juhtu midagi kui jääb ka hetkel olev 4 aastat. Kõik soovijad viivad oma avalduse Riikliku Valimiskomisjoni koos arstitõendi ning tõendiga, et nad on Eesti Vabariigi kodanikud. See järel teeb Valimiskomisjon loosimise kus valitakse järgmiseks 4 aastaks 101 uut saadikut. See järel valitakse 10 (näiteks ) asendus liiget kes asuvad tööle siis kui keegi originaalsest 101 ei ole võimeline enam jätkama.

Lisaks sellele teeksin veel lähtuvalt printsiibist "Vox Populi - Vox Deus", et selline Riigikogu võiks olla lausa 205 liikmeline. Miks küsite ? Aga palun - et vähendada korruptsiooni võimalusi. Mida suuremat hulka inimesi on vaja ära osta seda keerulisem see saab olema.

Üks palve oleks küll lugejatele - selle asemel, et kisada KUIDAS SEDA SÜSTEEMI EI SAA RAKENDADA - uurige ennem palun KUIDAS SEDA SAAKS rakendada. Ehk siis - IGALE vastuväitele proovige leida LAHENDUS. Jätan nüüd asja Jumala häälele (vaatamata selle, et neid on siin vähe ja see meenutab rohkem pininat kui häält) "nämmtamiseks" ...

Nii lihtne see olekski. Kaob sisuliselt ära poliitikute poolne mõjutamine ning Riigikogu ülesanne oleks just see mis PEAKS olema - Valitsuse töö kontrollimine ja seadusemuudatuste analüüs enne kui need lähevad hääletamisele. Kuna tegu on pensinäridega siis puuduvad neil siduvad kohustused ja ka muud "raskused" mida praegust Toompeal istuvaid esindajaid rõhuvad.

Valimised kui sellised võivad jääda. Valime VALITSUST ning seal siis saavad poliitikud ja poliitilised liikumised "hiilata". Nende valimisplatvorm on siis TÕELINE - pakkudes uuendusi ja stabiilsust ning kõike seda mida nad PEAKSID tegema praegust. Valimistele lähevad kas parteid ise või koalitsioonina ning seda osa võib detailide osas hiljem läbi mõtelda täpsemalt.


Esialgu oleks kõik. Kont on välja visatud - nüüd peame kuulama RAHVA HÄÄLT.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ka see on parem süsteem kui olemasolev, mis viib kristliku tagapõhjaga inimkonna osa hukatusse!

Anonüümne ütles ...

Jah, jätame muidugi seaduseloome pensionäridele infotehnoloogia ajastul. Pensionärid sobivad oma suure elukogemusega hästi nõuandvasse rolli aga otsustaja peaks olema ikkagi vastutus- ja õppimisvõimeline inimene. Kui tahta "rahva võimu" paremini realiseerida, siis tuleks seda teha kodanikuühiskonna ja otsedemokraatia hoobade parema kasutamise näol.

Excubitoris ütles ...

to "anonüümne ütle; kolmapäev, 2. Aprill 2008. a 9:45" kulla inimne sa EI SAA asjale pihta - seaduse loome oli, on ja jääb valitsusele kus on (peaksid vähemalt) oma erialade spetsialistid - Riigikogu ülesanne oli, on ja jääb nende seaduste kontroll (läbi RK komisjonides olevate spetside abil ja vahendusel), et need seadused oleksid INIMLIKUST seisukohast pädevad ning ei oleks vastuolus Põhiseadusega ning rahva jätkusuutlikusega. Hetkel aga on RK rohkem Valitsuse kummitempel kui sisuline kontrolliorgan - sest nagu öeldud Partei määrab inimesed nii RKsse kui ka Valitsusse...

Anonüümne ütles ...

Kas ei oleks lihtsam lihtsalt kõiki seadusi rahvahääletusele panna?

Excubitoris ütles ...

Kindlasti oleks. Ja oleks ka parem. Kuid Riigikogu oleks nagu Valitsuse kontrolli organ mis tasakaalustaks Valitsust igapäevaselt. Samas peaks määratlema ka millised küsimused ja seaduse parandused PEAB panema rahvahääletusele ja milliseid võib jätta Riigikogule.

olavsu1 ütles ...

kuningriik oleks parem. jääks ära igavene tants valimistega.

Excubitoris ütles ...

Kuningriigile ei vaidle laias laastus vastu. Kuid sellisel juhul jääb ÜLIMA korruptsiooni võimalus ÜHTE kuningat on võimlaik vägagi kergesti panna tegema tegusi mis on pikemas perspektiivis kahjulikud nii talle, rahvale kui ka riigile. Mingil määral aitaks tugev Põhiseadus ehk siis oleks tegu põhiseadusliku monarhiaga, kuid KONTROLLIVA õigusega Rahvakogu/Parlament/Riigikogu PEAB jääma.

Anonüümne ütles ...

Pakun oma versiooni. Riigikogu valimistel tuleks keelata igasugused nimekirjad. 101 kõige rohkem hääli saanud inimest moodustavad Riigikogu. Kui keegi kohast loobub siis oma hääli pärandada ei saa. Parteid võivad eksisteerida edasi aga maksumaksja raha kasutada ei anta, elagu liikmemaksudest. Riigikogu palkab spetsialistide valitsuse. Mis arvate?

KuldMarmor ütles ...

Mõtle nyyd, kui palju on neid naabrimutukesi, kes targutada armastavad, aga tegelikult millegi geniaalsega välja ei tule. Oletame korraks, et ongi 205 kohta ja juhtub, et pooled neist on noodsamad vanatädid. Kas ei saaks mitte parlamendist turg, kus aia ehitamise asemel lehmalellepoja aia august lobisetakse? Idee on muidu hea.

Anonüümne ütles ...

tУбитые предприятия и люди выброшенные на улицу

РЕКВИЕМ,
по убитым предприятиям Эстонии, т.е. которым кирдык:

Садовый комбинат «Арго»
Авторемонтный завод
Балтийская мануфактура
Завод «Ээсти каабель»
Целлюлозо-бумажHый комбинат
Завод «Стройкерамика»
Завод «Эстопласт»
Завод Торгово-промышлeнного оборудования
Хим. комбинат «Флора» ( частично уцелел в Тарту )
Хим. комбинат «Орто»
Фабрика «Текстиль»
Трикотажная фабрика «Марат»
Обувная фабрика «Коммунар»
Кожевенная фабрика «Линда»
Машиностроительный завод «Ильмарине»
Электротехнический завод «Вольта»
«Металлист»
Машиностроительный завод им. Лауристина
Машиностроительный завод «Двигатель»
Завод металлоизделий «Вазар»
Коптильно-кулинaрный завод
Рыболовецкий колхоз им. Кирова
Рыболовецкий колхоз «Маяк»
Производ. объединение «Океан»
Эстонское морское пароходство
Электротех. объединение им. Калинина
«Пунане РЭТ» ( осколок работает в Йыхви )
Швейная фабрика «Кейла»
«Ээсти фосфорийт»
Завод ремонта бытовых машин
Объединение «Кооператор»
Таллинский судоремонтный завод
Табачная фабрика «Леэк»
Фабрика индпошива «Лембиту»
Таллинский мясокомбинат
Фанерно-мебельнõй комбинат
Научно-производ. объединение «Мистра»
Парфюмерно-жироBой комбинат
Завод металлоизделий «Пионер»
Завод «Полимер»
Стекольный завод «Тарбеклаас»
Завод «Пыхьяла»
Завод Железо-бетонных конструкций
Фабрика пластмасс «Салво»
Завод «Силикаат»
Лыжная фабрика «Динамо»
Завод измерительной аппаратуры
Экскаваторный завод «Таллекс»
Текстильная фабрика «Пунане Койт»
Швейная фабрика «Выйт»
Механический завод «Терас»
Кренгольмская мануфактура
ещё не вce ...
Эл. технический завод им.Х Пегельмана , 5000 работавших.

kas sorvvo oli paha...

Excubitoris ütles ...

Anonüümsele "Reekviemile".

Tunnen ka seda valu. Kahjuks peab ütlema, et mõned neist mainitud ettevõtetest olid määratud surmale nii kui nii kuna eisndaisd vaid sõjalis tööstuslikku kompleksi või siis töötasid täiesti Liidu alluvuses - saades selat inimesed, vahendid ja saates toodangu ka sinna. Selliseid meil vaja pole.
Tõsiselt on mul kahju aga Habemiku juhatusel põhja lastud põllumajandusest mida oleks saanud ja oleks PIDANUD moderniseerima ja meil oleks asja dpalju paremini praegust.